Dia Mundial de la Salut Mental

La Fundació Aspace Catalunya commemora el Dia Mundial de la Salut Mental, posant especial èmfasi en la importància d'oferir una atenció de qualitat a les persones del nostre col·lectiu, així com a les seves famílies i professionals. Aquest esforç té com a objectiu garantir aquest dret essencial i promoure la millor qualitat de vida possible per a tots ells.

El 10 d'octubre, designat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) com a Dia Mundial de la Salut Mental, es celebra anualment en més de 100 països d'arreu del món. Aquesta jornada ens recorda que la salut mental és un dret humà bàsic, independentment de qui som o on vivim. Totes les persones tenen dret a gaudir del més alt nivell possible de salut mental, a estar protegides dels factors de risc, i a rebre una atenció digna, accessible i de qualitat. A més, és fonamental que puguin exercir els seus drets a la llibertat, a la independència i a la plena integració en la societat.

El Dia Mundial de la Salut Mental adquireix un significat especial per a les persones amb diagnòstic de pluridiscapacitat, ja que les múltiples alteracions que presenten poden afectar tant la seva salut mental com la de les persones cuidadores i l'entorn familiar. Així, resulta essencial garantir una atenció integral i multidisciplinària que consideri també les necessitats de cuidadors i professionals.

Segons dades recents, el 57% de les persones diagnosticades amb paràlisi cerebral pateixen també un trastorn de salut mental comòrbid (Downs et al., 2018). A la Fundació Aspace Catalunya, atenem més de 3.250 persones cada any, de les quals el 72% (2.340) tenen almenys un diagnòstic de salut mental. D'aquest grup, un 46,6% presenta discapacitat intel·lectual, un 17,4% trastorns de l'espectre autista, un 16,5% trastorns emocionals o conductuals i un 5% TDAH. A més, un 23,7% d'aquesta població té tres o més diagnòstics principals.

Per tot això, l'equip de Salut Mental del Servei d'Atenció Ambulatòria, coordinat amb la resta de professionals clínics, treballa constantment per garantir que l'atenció que reben els nostres usuaris i les seves famílies s'ajusti a les seves necessitats neuropsicològiques i socials al llarg de la seva vida.

La salut mental és un dret fonamental per a tothom, però esdevé especialment crucial per a les persones en situació de vulnerabilitat, ja que tenen més probabilitats de patir trastorns mentals i psicològics. Per a la Fundació Aspace Catalunya, la cura de la salut mental del nostre col·lectiu és una prioritat en totes les etapes de la vida, ja que condiciona profundament la manera en què ens comportem, sentim, pensem i ens relacionem amb els altres. En definitiva, la salut mental és la base per al bon funcionament tant de les persones com de la comunitat on convivim.

 

Categoria:
Serveis de Salut